Picture
Момичета с наднормено тегло страдат по-често от акне в сравнение с тези с нормално тегло, сочат резултатите от норвежко изследване.

Учените не установяват зависимост между появата на акне и наднорменото тегло при момчета. 

В изследването, проведено в Осло, са включени 3 600 младежи на възраст 18-19 г. Общо 10% от момичетата и 15% от момчетата са били с наднормено тегло или затлъстяване.

От всички участници 10-20% са страдали от акне в различна степен, а от момичетата с наднормено тегло или затлъстяване 19% са споделили, че са имали проблем с младежките пъпки през последната седмица, в сравнение с 13% от момичетата с нормално тегло. 

Учените са изследвали възможната връзка между появата на акне и различни фактори като начина на хранене, пушене, стрес и др., но най-силна е била корелацията между наднорменото тегло и акнето при момичетата.

Съществуват редица изследвания, демонстреращи емоционалните и социални трудности, свързани с наличието на акне през чувствителните години на пубертета, припомнят от изследователския екип с ръководител д-р Халворсен от Университетската болница в Осло.

Възможно е промените, наблюдавани при момичетата със затлъстяване, да се дължат на синдром на поликистозните яйчници, казва още д-р Халворсен.

Синдромът на поликистозните яйчници е състояние, свързано с завишени нива на мъжките хормони, а сред най-често срещаните сипмтоми са затлъстяване и акне.

Консумацията на много сладки храни и големи количества въглехидрати имат негативен ефект върху здравето като цяло и върху кожата в частност и това е особено валидно за периода на пубертета, припомнят специалистите.


По материали на Medical News Today
Сн. 
SXC.hu