Picture
Последни данни показват, че забраните за пушене на обществени места са имали по-голямо влияние за предотвратяване на сърдечните удари, отколкото се очакваше.

В резултат на ограниченията сърдечните пристъпи в Европа и Северна Америка са намаляли с една трета, става ясно от доклади, публикувани в две водещи научни издания – “Circulation” и “Journal of the American College of Cardiology”.

Наскоро беше обявено, че в Англия честотата на инфарктите е спаднала с 10% след като през 2007 г. беше въведена забрана за пушене на обществени места.

Picture
Обобщен анализ на данни от различни проучвания, включващи милиони хора, показва, че като цяло забраните за пушене водят до намаление на честотата на сърдечния удар с 26% годишно.

Вторичният тютюнев дим увеличи шансовете на инфаркт като прави кръвта по-податлива на съсирване и намалява нивата на "добрия" холестерол.

Екипът на д-р Джеймс Лайтууд от Калифорнийския университет в Сан Франциско установява, че уестотата на инфарките в Европа и Северна Америка бележат незабавен спад след въвеждането на забрана за пушене.

Само за първата година спадът е с 17%, а по-нататък тази тенденция се запазва, достигайки 36% за първите три години след въвеждането на ограничението.

По материали на BBC.co.uk

 
Picture
Разходка пеша един час дневно предотвратява някои здравословни проблеми и осигурява дълголетие, посочват резултатите от ново проучване.

Проучването на “Hebrew University Medical Centre” подчертава значението на ежедневните упражнения - дори само един час ходене всеки ден е достатъчно, за да увеличите шансовете си за дълъг живот.


Picture
Като цяло, проучването изследва 1861 души, родени между 1920 и 1921, и търси фактори, които биха могли да окажат положително влияние върху здравето и дълголетието.

Изследователите установяват, че при хора, които имат физическа активност, вероятността до доживеят до дълбоки старини е със 17% по-висока в сравнение с хора, които водят заседнал начин на живот.

Учените изчисляват, че са необходими поне четири часа седмично, прекарани във физическа активност или два пъти седмично джогинг или плуване, или ходене пеша всеки ден.

По материали на Healthy.Net

 
Picture
Два нови кръвни теста може да помогнат на лекарите да откриват рак на дебелото черво и стомаха, без инвазивни процедури или неприятни прегледи, предава Ройтерс.

Един от тестовете е разработен от белгийската компания Onco Methylome, а другият - от учени в Германия. И двата метода използват кръвни проби за засичане на специфични генетични сигнали на болестта, чрез които може да се предвиди евентуално разпространение на заболяването.

Новите тестове бележат обещаващ напредък в сферата на диагностиката, заявява д-р Ернст Куйперс, специалист по рак на дебелото черво в университета "Еразъм" в Ротердам.

Друг плюс на новия диагностичен метод (освен бързината на получаването на резултата) е, че кръвните проби не изисват специално оборудване или обучение, посочват от компанията Onco Methylome.

Ракът на дебелото черво засяга всеки един на 17 души и е един от видовете рак с най-висока леталност в САЩ и Европа. Около 560 000 души развиват болестта всяка година, а за 250 000 от тях изходът е фатален.

По материали на БГнес и Vesti.bg

 
Picture
Употребата на тютюн ще убие 6 млн. души през следващата година от рак, сърдечно-съдови болести, емфизем и други тежки заболявания, съобщават от American Cancer Society.

Употребата на тютюневи изделия струва на световната икономика 500 млрд. щатски долара годишно като медицински разходи, загуба на производителност и вреди за околната среда, посочват от ACS.


Picture
"Употребата на тютюневи изделия е причина за един от всеки 10 смъртни случая в световен мащаб, а само през тази година починалите са 5,5 млн. души," казва се в доклада.

Ако сегашната тенденция се задържи, броят на починалите заради последиците от употребата на цигари ще стигне 7 млн. през 2020 г и 8 млн. през 2030 г.

През последните четири десетилетия, процентът на пушещите отбелязва спад в богати страни като САЩ, Великобритания и Япония, но отбелязва ръст в голяма част от развиващия се свят, според неправителствената организация.

Picture
* 1 милиарда мъже пушат - 35% от мъжете в богатите страни и 50% от мъжете в развиващите се страни.

* Около 250 милиона жени пушат дсеки ден – 22% от жените в развитите страни и 9% от жените в развиващите се страни.

* Честотата на пушенето сред жените е сравнително стабилна, но бележи слаб ръст в някои страни от Южна, Централна и Източна Европа.

* Рискът за смърт от рак на белия дроб е повече от 23 пъти по-висок при мъжете, които пушат, отколкото за непушачи и 13 пъти по-висок при жените-пушачи.

Picture
* Тютюнът убива една трета до половината пушачи. Пушачите умират средно с 15 години по-рано от непушачите.

* Близо 60% от мъжете в Китай пушат. Страната потребява повече от 37% от цигарите в света.

* 50 милиона китайски деца, предимно момчета, ще умрат преждевременно от болести, свързани с тютюнопушенето.

* Употребата на тютюн ще убие 250 милиона от днешните тийнейджъри и деца.

* Почти една четвърт от младите хора, които пушат, са опитали първата си цигара преди да навършат 10 години.

* Всяка година умират 200 000 работници, упражнващи професии, свързани с излагане на тютюнев дим.


Picture
"Сто милиона души са били убити от тютюна през ХХ век. Ако не се вземат ефективни мерки за предпазване на младите хора от тютюнопушенето и подпомагане на сегашните пушачи да спрат цигарите, тютюнът ще убие 1 млрд. души през ХХI-ви век, " прогнозира докладът.

Повече информация по темата можете да намерите на http://www.TobaccoAtlas.org/

 
Picture
Водата в плувните басейни съдържат големи количества хлор, които могат да увеличат риска от развитие на астма или други алергии при деца, сочи ново проучване.

Изселдването установява, че при тинейджъри, прекарaли над 1000 часа в хлорирани басейни, вероятността за развитие на астма е осем пъти по-голяма, отколкото при тийнейджъри, плували в басейни, в които са използвани други дезинфектанти.

Нещо повече - изследователите установяват, че заболеваемостта от астма сред подрастващите е пропорционална на продължителността на експозицията на хлорирана вода.

Picture
Рискът от развитие на различни алергии като например сенна хрема също нараства значително при тийнейджъри, прекарали повече от 100 часа в близост до дезинфектант на хлорна основа.

Националният институт за професионална безопасност и здраве препоръча ограничаване на продукти, съдържащи хлор с цел предотвратяване на отрицателните последици в дългосрочен план.

По материали на PrivateMDlabs.com

 
Picture
Учени от Хонг-Конг оповестиха, че зеленият чай подобрява състоянието на костите.

Изследователите открили, че чаят съдържа група от химични вещества, които стимулират образуването на костна маса и пречат на процесите на увреждане на костите.

Остеопорозата е сред костните заболявания, засягащи милиони хора в световен мащаб.

Д-р Пинг Чун Люн и колегите му припомнят, че много научни изследвания са посочвали благотворен ефект на чая за предотвратяване на рак, сърдечно-съдови заболявания и др.

Учените от Хонг-Конг изследвали влиянието върху култивирани кост-формиращи клетки (остеобласти) на три основни компонента зелен чай - epigallocatechin (EGC), gallocatechin (GC) и gallocatechin gallate (GCG).

Picture
Резултатите показали, че една от съставките – EGC – подсилват действието на ключов ензим, който насърчава растежа на костите, с до 79%.

Освен това, EGC също спомогнал за костната минерализация в клетките, която укрепва костите.

Учените също доказват, че високите концентрации на ECG блокират активността на остеокластите, които разграждат или отслабват костите.

Съставките на зеления чай не причинява никакви токсични ефекти върху костните клетки, допълват още учените.

По материали на ScienceDaily

 
Picture
Метаболитният синдром вероятно повишава риска за развитие на рак на млечната жлеза при жени след менопауза, твърдят учени.

Наскоро бяха публикувани резултати от проучване сред жени в менопауза (на възраст между 50 и 79 г.), които са били наблюдавани за срок от 8 г.

Периодично са били изследвани показатели като кръвна захар, HDL (т.нар. «добър» холестерол), триглицериди, обиколка на талията, артериално кръвно налягане и др.

Резултатите показват средна корелация с наличието на метаболитния синдром - от 4888 жени с метаболитен синдром, но без изявен захарен диабет, 165 развиват карцином на млечната жлеза.

Учените установяват, че за период от 3 до 5 г. жените с метаболитен синдром развиват карцином на млечната жлеза приблизително два пъти по-често.

Повишените нива на кръвната захар и триглицеридите увеличават риска за развитие на карцином на млечната жлеза с 1,7 пъти.


Picture
Метаболитният синдром се характеризира с повишени нива на инсулин в кръвта и е свързан с нездравословен хранителен режим и липса на достатъчна физическа активност.

Това повишава риска от развитие на захарен диабет и развитие на сърдечно-съдови болести, а както соча и последните резултати - повишава риска за рак на млечната жлеза при жени след настъпила менопауза.

По материали на ScienceDaily

 
Picture
Витамин C: Доказано е, че този антиоксидант предотвратява увреждането на кожата и стареенето. Освен това, витамин C спомага за формирането на колаген, който поддържа кожата гладка.

Богатите на витамин С храни са ягоди, люти чушки, киви, картофи, домати, цитрусови плодове и броколи.


Picture
Бета-каротин: още един антиоксидант, който в тялото се превръща във витамин А, необходим ни, за изграждането на нови и здрави клетки. Освен това, витамин А пази кожата ни от бактерии и вируси.

В най-голямо количество ще го намерите в храни като моркови, кайсии, спанак, сладки картофи и др.


Picture
Витамин E: Витамин Е също е антиоксидант, който освен това пази клетъчната мембрана от свободните радикали.

Съдържа се най-много в слънчогледовото семе, бадемите, зехтина, мангото и фъстъците.


Picture
Омега-3 мастни киселини: Тези мастни киселини предотвратяват възпаленията и придават на кожата здрав вид.

Изследване, публикувано в “Journal of the American College of Nutrition”, показва, че възрастни хора, които през живота си са консумирали повече риба и зеленчуци, имат по-малко бръчки.

Здравословни дози от омега-3 мастните киселини можете да намерите в лененото семе, рибата (особено сьомга, риба-тон), сардините, лешници и тофу.

По материали на HeraldNet

 
Picture
Пъпките, черните точки и други кожни дефекти са кошар за младите хора. Свикнали сме да наричаме цялата гама от дерматологични несъвършенства “акне” – заболяването, което засяга милиони подрастващи.

Наскоро публикувана норвежка студия изследва каква е връзката на акнето с храненето и психичните проблеми.

Д-р Йон Андерс Халворсен от Университета в Осло в съавторство със свои колеги от университетите в Лхаса (Тибет) и Бостън, публикува резултатите от изследването, в което са участвали 3775 подрастващи.

Участниците са били на възраст 18 и 19 години. Всеки от тях е попълнил въпросник, в който са били отразени хранителните навици, особености в начина на живот и психичното здраве.

Резултатите показват силна зависимост между акнето и обилния прием на шоколад и чипс и ограничения прием на зеленчуци.

При момичетата учените установяват достоверна зависимост между наличието на акне и диета, бедна на сурови зеленчуци. Това би могло да бъде индикатор за протективната роля на ниския гликемичен индекс при развитието на акне.

"Рано е да се каже каква е препоръчителната диета за хора с акне. За това са необходими по-нататъшни изслидвания," казва д-р Халворсен.

По материали на ScienceDaily

 
Picture
Екип от ендокринолози, инженери и микробиолози са разработили заедно нов метод за диагностика на захарен диабет. Чрез светлина се отчита наличието на AGEs (advanced glycation endproducts), продукти на крайното гликиране. Тези съединения показват степента на увреждане на тялото от повишената кръвна захар.

AGEs специфично засягат белтъчните структури, които изграждат съдовите стени, съединителната тъкан и кожата и според някои може да се смятат за главни фактори в процесите на стареенето.

Изследването отнема около минута, през която кожата на ръката се облъчва със светлина с различна дължина на вълната. Така се стимулира флуоресценцията, която апаратът разчита като показател за риска от захарен диабет.

Често заболяването започва много преди да са се изявили оплаквания и клинични признаци. Новият нестандартен метод обещава именно това – да разкрие наличието на заболяване преди изявата на симптомите.

Чрез този метод е възможно да се разпознаят ранни стадии на захарен диабет и последните резултати показват, че в много случаи може да се предотврати развитието на заболяването.

Повече от половината диабетици остават неразпознати години наред и диагнозата се поставя, когато заболяването е напреднало и повече или по-малко са налице необратими усложнения.

Неинвазивното измерване на AGEs може да замести обичайните начини на самоконтрол на кръвната захар при съмнение за захарен диабет и /или проследяване на заболяването.

По материали на Science Daily