Picture
Консумацията на кафе може да бъде свързана с намаляване на риска от диабет тип 2.

Това показват резултатите от проспективно кохортно проучване, публикувани наскоро в списание “Diabetologia”.

В кохортното проучване са участвали 40 011 души, а данните от анализа показват, че три чаши кафе или чай дневно (независимо от концентрацията на кофеин) намаляват риска от диабет тип 2 с около 42%.
 
"Умерената консумация на кафе е безопасна и дори може да донесе определени ползи за здравето, като например намаляване на риска от развитие на болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, инсулт и - както сочи това проучване - дори диабет тип 2,” казва д-р Пол Юън, изпълнителен директор на British Coffee Association.

"Необходимо e тези резултати да бъдат подкрепени от по-нататъшни изследвания за определяне на евентуалните негативни последици за здравето. За сега обаче може да се каже, че резултатите са обнадеждаващи," допълва още д-р Юън.

По материали на Nursing in Practice.com

 
Picture
Изследователски екип от Монреал обяви, че ферментиралият сок от боровинки може да се използва като средство за отслабване.

Учените трансформирали боровинков сок като добавили бактерията Serratia vaccinii. Получените резултати сочат засилване на антиоксидативния ефект, което може да се използва като средство срещу затлъстяването, както и за лечение на захарен диабет.

Според проф. Пиер Хадад, ръководител на екипа от Медицинския факултет на Университета в Монреал, биотрансформирания боровинков сок може да се окаже многообещаващ терапевтичен агент, който намалява хипергликемията при диабетни мишки, а при предиабетни животни има протективен ефект по отношение на затлъстяването и диабета.

По време на изследването сокът понижил нивото на кръвната захар при мишки в рамките на три дни с 35%.


По материали на examiner.com