Picture
Хипогонадизмът с късно начало при мъжете е състояние на намаление на нивото на мъжкия полов хормон (тестостерон). След достигане на максимума си във възрастовия интервал 20-30 години тестостеронът започва да намалява с 1% годишно.

При някои мъже това намаление е по-бързо и около 45-50 години те могат да изпитват признаци за недостатъчност на този хормон, изразяващи се в нервност, напрегнатост, раздразнителност, уморяемост, намалена способност за концентрация на вниманието, отслабена памет, безсъние.

Намалява мускулната маса, сила и издържливост, а се увеличава мастната тъкан, особено в областта на корема. Много често е налична и  еректилна дисфункция при съхранено желание за сексуално общуване.

По-късно се стига до затлъстяване, което многократно увеличава риска за развитие на захарен диабет, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, инсулт, инфаркт.

Обикновено това, което тревожи мъжете и кара тях или техните партньорки да потърсят лекар, е еректилната дисфункция, макар че тя може да бъде признак на описаните много по-сериозни неблагополучия в сърдечно-съдовата система на мъжа.

Съдовете в пениса са подобни на тези в останалата част на тялото. Появата на еректилната дисфункция много често предшества изявата на артериална хипертония, атеросклероза, захарен диабет.

Това налага при наличие на еректилна дисфункция да се потърсят и лекуват и причините за нея.

Хипогонадизмът с късно начало при мъжете е ендокринологичен проблем, който има неблагоприятни последствия в целия организъм и точно за това вероятно лекарите все още рядко мислят за него.

Такива мъже могат да попаднат според различните си оплаквания при кардиолог (хипертония, исхемична болест на сърцето), уролог или сексолог (еректилна дисфункция), психиатър (депресия, стрес) или ортопед (в по-напредналите случаи се развива остеопороза), ендокринолог (диабет).

Лекуването на последствията на хипогонадизма не елиминира основната причина за тях. Необходимо е да бъде диагностициран тестостероновият дефицит и да се започне заместително лечение с тестостерон под контрола на специалист с опит в тази област.

Picture
Безплатна консултация можете да получите от доц. З. Каменов, ендокринолог, след предварително записване на телефон 0888-04-09-09.