Picture
От дълги години битува схващането, че антиоксидантите в храната, напитките и козметиката са естествен начин за предпазване от увреждане на клетките и забавяне на процеса на стареене.

Екип от изследователи под ръководството на проф. Нава Декел от Научния институт „Вайзман” установява, че антиоксидантите вероятно причиняват безплодие при жените.

Антиоксидантите като витамин C и E имат важна роля при справянето със стреса, защото неутрализират свободните радикали.

Екипът на д-р Декел установява, че когато яйчниците на женски мишки бъдат изложени на действието на антиоксиданти, достоверно намалява количеството на отделените от фоликулите яйцеклетки в сравнение с контролните мишки.

Учените допускат, че овулацията е зависима от тези „вредни” свободни радикали, а направените допълнителни изследвания само подкрепяли тази хипотеза.

Така например, в един от експериментите д-р Декел третирала част от фоликулите с лутеинизиращ хормон, провокиращ овулацията, а други фоликули – с водороден пероксид, който е много силен окислител. Резултатите показали, че водородният пероксид напълно „имитира” ефекта на индуциращия овулацията хормон.

През изминалите години някои изследвания показаха, че възпалителния процес има някои сходни механизми със зачеването. Д-р Декел изказва хипотезата, че някои противовъзпалителни субстанции като антиоксидантите може да възпредпятстват овулацията.

Изводите могат да са от полза за жени, които имат трудности със зачеването, казва д-р Декел, а последващи научни студии може би ще покажат, че някои антиоксиданти могат да бъдат използвани като метод за контрацепция.

По материали на Israel21c.org


 
Picture
Синтетичните химикали отдавна са подозирани, че спомагат за развитието на заболявания на щитовидната жлеза като хипо- и хипертиреоидизъм, както и на рак на щитовидната жлеза.

Данните за САЩ показват, че 16% от жените и 3% от мъжете развиват заболяване на щитовидната жлеза през живота си и някои изследователите си задават въпроса дали причината за тези заболявания не се крие в продуктите, които използваме в домакинството.

Подозренията най-често падат върху перфлуорираните съединения, които се използват за направата на незалепващи повърхности като тигани, например. 

Такива перфлуорирани съединения се използват и в устойчивите на петна и „дишащи” тъкани, а също така намират широка употреба в производството на опаковки, което крие много по-голям риск за потребителите, според щатската Агенция за защита на околната среда.

Две от най-опасните съединения са перфлуорооктан сулфонат и перфлуорооктан сулфоновата киселина – те са силно канцерогенни и е доказано, че могат да нарушат хормоналния баланс и да причинят сериозни чернодробни увреждания при животни. 

Миналата година бе публикуван анализ в списанието „Environmental Health Perspectives”, който открива категорична зависимост между цитираните по-горе съединения и повишения риск от заоблявания на щитовидната жлеза.


Ето някои начини за ограничаване на опасните продукти в домакинството:

  • По възможност не купувайте опаковани хранителни продукти и обработени храни.
  • Избягвайте да опаковате храните у дома и намалете използването на пластмасови изделия, ако не сте сигурни от какво са направени те.
  • Когато се налага да пренасяте храна и напитки, използвайте керамични или стъклени съдове.
  • Когато приготвяте храна в микровълнова фурна, използвайте широка керамична чиния вместо пластмасови съдове.
  • Потърсете по-безопасни алтернативи от тефлоновите покрития на готварските съдове (например GreenPan или чугун).
  • Ако забележите, че по тефлоновия тиган са се появили надрасквания, сменете незабавно съда.
  • Ако готвите с тефлонов тиган, не го нагрявайте прекалено, освен ако в него няма храна; когато тефлонът достигне температура от 120 градуса, е възможно изпускането на токсични газове.
  • За почистване на дома потърсете природни алтернативи на препаратите като например сода за хляб, ябълков оцет и сапуни с растителни масла.
  • Не използвайте килими и текстилни подови настилки, които са третирани, за да бъдат устойчиви на петна.
  • Пийте чешмяна вода, която обаче предварително филтрирате.
Специалисти препоръчват също веднъж или два пъти в годината да минаваме през пречистващи процедури за освобождаване от токсините.
Сауната и редовното умерено физичеко натоварване са друг начин да поддържаме тялото си здраво, тъй като чрез потта се елиминират мастноразтворимите токсини, каквито са и цитираните по-горе съединения.

По материали на Natural Medicine - SeattlePI.com.
 
Picture
Жени с диабет, които страдат от депресия, са с по-висок риск от смъртност, особено се добавят и сърдечно-съдови заболявания.

Това сочат резултатите от изследване на Harvard Medical School, публикувани в най-новия брой на списание „Archives of General Psychiatry”.

Екипът от изследователи установява, че при пациенти с диабет и депресия тези две заболявания водят до "порочен кръг", който повишава два път риска от фатален изход.

Хората с диабет са склонни към депресивни състояния поради това, че дълго време са изложени на стрес, свързан с усложненията на заболяването.

Депресивните диабетици са по-малко склонни да се грижат за себе си и да контролират състоянието си и именно това увеличава риска от усложнения и повишава риска от смъртност.

Много често диабет тип 2 и депресията са свързани с нездравословен начин на живот, включително пушене, неправилно хранене, липса на физическа активност и др.

Депресията пък може да провокира промени в нервната система, които от своя страна да влияят върху сърдечно-съдовата система.

В проучването на Harvard Medical School са участвали 78 282 жени на възраст между 54 и 79 години, които през 2000-та година са били включени в мащабното проучване „Nurses Health Study”. Шест години по-късно всички пациенти са повторно потърсени, а резултатите показват, че 4 654 жени са починали, сред които 979 от сърдечно-съдови заболявания.

Изследователите са изчислили, че при жени с диабет рискът от фатален изход е 35% по-висок, а ако е налична и депресия, то рискът нараства до 44% в сравнение с жени без диабет и депресия.

Макар резултатите от проучването на Harvard Medical School да не са изненадващи, данните още веднъж потвърждават важността от комплексен подход при лечението на хронични заболявания като диабета. 

За да се подобри тази неблагоприятна прогноза, специалистите препоръчват да се обръща внимание както на основното заболяване, така и на депресията. 

Пациентите с диабет трябва да споделят с лекуващия си лекар, ако се чувстват депресирани, а лекарите трябва да търсят признаци на депресия сред пациентите си.



Picture

Повече за диабета можете да прочетете тук или да проверите своя риск от диабет тип 2.