Picture
Жени с диабет, които страдат от депресия, са с по-висок риск от смъртност, особено се добавят и сърдечно-съдови заболявания.

Това сочат резултатите от изследване на Harvard Medical School, публикувани в най-новия брой на списание „Archives of General Psychiatry”.

Екипът от изследователи установява, че при пациенти с диабет и депресия тези две заболявания водят до "порочен кръг", който повишава два път риска от фатален изход.

Хората с диабет са склонни към депресивни състояния поради това, че дълго време са изложени на стрес, свързан с усложненията на заболяването.

Депресивните диабетици са по-малко склонни да се грижат за себе си и да контролират състоянието си и именно това увеличава риска от усложнения и повишава риска от смъртност.

Много често диабет тип 2 и депресията са свързани с нездравословен начин на живот, включително пушене, неправилно хранене, липса на физическа активност и др.

Депресията пък може да провокира промени в нервната система, които от своя страна да влияят върху сърдечно-съдовата система.

В проучването на Harvard Medical School са участвали 78 282 жени на възраст между 54 и 79 години, които през 2000-та година са били включени в мащабното проучване „Nurses Health Study”. Шест години по-късно всички пациенти са повторно потърсени, а резултатите показват, че 4 654 жени са починали, сред които 979 от сърдечно-съдови заболявания.

Изследователите са изчислили, че при жени с диабет рискът от фатален изход е 35% по-висок, а ако е налична и депресия, то рискът нараства до 44% в сравнение с жени без диабет и депресия.

Макар резултатите от проучването на Harvard Medical School да не са изненадващи, данните още веднъж потвърждават важността от комплексен подход при лечението на хронични заболявания като диабета. 

За да се подобри тази неблагоприятна прогноза, специалистите препоръчват да се обръща внимание както на основното заболяване, така и на депресията. 

Пациентите с диабет трябва да споделят с лекуващия си лекар, ако се чувстват депресирани, а лекарите трябва да търсят признаци на депресия сред пациентите си.Picture

Повече за диабета можете да прочетете тук или да проверите своя риск от диабет тип 2.Comments are closed.