Picture
При повечето жени менопаузата настъпва около 50-те години. С приближаването й зачестяват сърдечно-съдовите проблеми и се увеличава рискът от загуба на костна маса, която може да доведе до остеопороза.

Традиционно се смята, че достатъчният прием на витамин Д и калций с храната пази костите здрави, но редица костни метаболитни заболявания нарушават баланса и пречат за правилното усвояване на веществата.

Препоръчителният дневен прием за жени в менопаузална възраст трябва да бъде 1200 mg калций и 600 микрограма витамин Д (800 микрограма дневно за жени над 70 г.). Сред храните, съдържащи калций, са мляко, сирене и зеленолистни зеленчуци, а витамн Д има например в рибата (сьомга, скумрия, риба тон) и др.

Много важно е във възрастта около менопаузата да се проведе изследване на костната минерална плътност (остеоденситометрия), за да се оцени актуалното състояние на костите.

При установяване на намалена костна плътност (остеопения) или остеопороза трябва да се проведе консултация със специалист, имащ достатъчен опит в тази област. Той трябва да назначи изследвания, за да се изключи наличието на друго костно-метаболитно заболяване, довело до намаляването на костната плътност.

Освен това специалистът ще препоръча оптимално немедикаментозно или с лекарства поведение за профилактика или лечение на остеопорозата.

Физическата активност е друг важен елемент от поддържането на костите здрави. Научни изследвания сочат, че най-ефективни срещу остеопорозата за умерените силови упражнения с малки тежести.

За поддържане на сърцето здраво е необходимо особено внимание върху теглото в комбинация с умерена физическа активност и контрол на стойностите на холестерола. Един от лесните за проследяване показатели на теглото е индексът на телесната маса, който не бива да надвишава 25.

Пушенето и вдишването на вторичен дим повишават риска от развитие на сърдечно-съдови проблеми.

Изключително важно е при наличие на диабет и/или високото кръвно налягане заболяването да се контролира адекватно.

Препоръчва се също жените да провеждат редовно профилактичен мамографски преглед, особено при установен повишен риск от карцином на млечната жлеза.


Picture
Консултации за метаболитни заболявания и остеопороза можете да получите от доц. д-р Здравко Каменов, д.м.н., 0887 72 66 83