Picture
От дълги години битува схващането, че антиоксидантите в храната, напитките и козметиката са естествен начин за предпазване от увреждане на клетките и забавяне на процеса на стареене.

Екип от изследователи под ръководството на проф. Нава Декел от Научния институт „Вайзман” установява, че антиоксидантите вероятно причиняват безплодие при жените.

Антиоксидантите като витамин C и E имат важна роля при справянето със стреса, защото неутрализират свободните радикали.

Екипът на д-р Декел установява, че когато яйчниците на женски мишки бъдат изложени на действието на антиоксиданти, достоверно намалява количеството на отделените от фоликулите яйцеклетки в сравнение с контролните мишки.

Учените допускат, че овулацията е зависима от тези „вредни” свободни радикали, а направените допълнителни изследвания само подкрепяли тази хипотеза.

Така например, в един от експериментите д-р Декел третирала част от фоликулите с лутеинизиращ хормон, провокиращ овулацията, а други фоликули – с водороден пероксид, който е много силен окислител. Резултатите показали, че водородният пероксид напълно „имитира” ефекта на индуциращия овулацията хормон.

През изминалите години някои изследвания показаха, че възпалителния процес има някои сходни механизми със зачеването. Д-р Декел изказва хипотезата, че някои противовъзпалителни субстанции като антиоксидантите може да възпредпятстват овулацията.

Изводите могат да са от полза за жени, които имат трудности със зачеването, казва д-р Декел, а последващи научни студии може би ще покажат, че някои антиоксиданти могат да бъдат използвани като метод за контрацепция.

По материали на Israel21c.orgComments are closed.