Picture
Синтетичните химикали отдавна са подозирани, че спомагат за развитието на заболявания на щитовидната жлеза като хипо- и хипертиреоидизъм, както и на рак на щитовидната жлеза.

Данните за САЩ показват, че 16% от жените и 3% от мъжете развиват заболяване на щитовидната жлеза през живота си и някои изследователите си задават въпроса дали причината за тези заболявания не се крие в продуктите, които използваме в домакинството.

Подозренията най-често падат върху перфлуорираните съединения, които се използват за направата на незалепващи повърхности като тигани, например. 

Такива перфлуорирани съединения се използват и в устойчивите на петна и „дишащи” тъкани, а също така намират широка употреба в производството на опаковки, което крие много по-голям риск за потребителите, според щатската Агенция за защита на околната среда.

Две от най-опасните съединения са перфлуорооктан сулфонат и перфлуорооктан сулфоновата киселина – те са силно канцерогенни и е доказано, че могат да нарушат хормоналния баланс и да причинят сериозни чернодробни увреждания при животни. 

Миналата година бе публикуван анализ в списанието „Environmental Health Perspectives”, който открива категорична зависимост между цитираните по-горе съединения и повишения риск от заоблявания на щитовидната жлеза.


Ето някои начини за ограничаване на опасните продукти в домакинството:

  • По възможност не купувайте опаковани хранителни продукти и обработени храни.
  • Избягвайте да опаковате храните у дома и намалете използването на пластмасови изделия, ако не сте сигурни от какво са направени те.
  • Когато се налага да пренасяте храна и напитки, използвайте керамични или стъклени съдове.
  • Когато приготвяте храна в микровълнова фурна, използвайте широка керамична чиния вместо пластмасови съдове.
  • Потърсете по-безопасни алтернативи от тефлоновите покрития на готварските съдове (например GreenPan или чугун).
  • Ако забележите, че по тефлоновия тиган са се появили надрасквания, сменете незабавно съда.
  • Ако готвите с тефлонов тиган, не го нагрявайте прекалено, освен ако в него няма храна; когато тефлонът достигне температура от 120 градуса, е възможно изпускането на токсични газове.
  • За почистване на дома потърсете природни алтернативи на препаратите като например сода за хляб, ябълков оцет и сапуни с растителни масла.
  • Не използвайте килими и текстилни подови настилки, които са третирани, за да бъдат устойчиви на петна.
  • Пийте чешмяна вода, която обаче предварително филтрирате.
Специалисти препоръчват също веднъж или два пъти в годината да минаваме през пречистващи процедури за освобождаване от токсините.
Сауната и редовното умерено физичеко натоварване са друг начин да поддържаме тялото си здраво, тъй като чрез потта се елиминират мастноразтворимите токсини, каквито са и цитираните по-горе съединения.

По материали на Natural Medicine - SeattlePI.com.

Comments are closed.