Picture
Последни данни показват, че забраните за пушене на обществени места са имали по-голямо влияние за предотвратяване на сърдечните удари, отколкото се очакваше.

В резултат на ограниченията сърдечните пристъпи в Европа и Северна Америка са намаляли с една трета, става ясно от доклади, публикувани в две водещи научни издания – “Circulation” и “Journal of the American College of Cardiology”.

Наскоро беше обявено, че в Англия честотата на инфарктите е спаднала с 10% след като през 2007 г. беше въведена забрана за пушене на обществени места.

Picture
Обобщен анализ на данни от различни проучвания, включващи милиони хора, показва, че като цяло забраните за пушене водят до намаление на честотата на сърдечния удар с 26% годишно.

Вторичният тютюнев дим увеличи шансовете на инфаркт като прави кръвта по-податлива на съсирване и намалява нивата на "добрия" холестерол.

Екипът на д-р Джеймс Лайтууд от Калифорнийския университет в Сан Франциско установява, че уестотата на инфарките в Европа и Северна Америка бележат незабавен спад след въвеждането на забрана за пушене.

Само за първата година спадът е с 17%, а по-нататък тази тенденция се запазва, достигайки 36% за първите три години след въвеждането на ограничението.

По материали на BBC.co.uk


Comments are closed.