Picture
Доскоро се спореше дали съществува мъжкият климактериум. Европейски екип от изследователи устаноява, че състоянието засяга голяма част от мъжете на средна възраст, а симптомите са лесно разпознаваеми.

Авторитетното списание „The New England Journal of Medicine” публикува резултатите от проучване, проведено в осем европейски държави. Участвали са 3 300 мъже на възраст между 40 и 79 години.

Водещият екип от изследователи е от университетът в Манчестър. Изследвани са цялостното физическо и психично здраве на участниците, както и нивата на тестостерона.

Екипът от учени смята, че три са основните симптоми, подсказващи наличието на нисък тестостерон – влошаване на сутрешните ерекции, намалено сексуално желание и еректилна дисфункция.
 

Picture
Сред другите много важни симптоми учените посочват още депресия, умора, затлъстяване, а при някои пациенти се наблюдава също промяна в качеството на съня, липса на концентрация и тревожност.

Влошеното общо здравословно състояние и затлъстяването са свързани с намаление на нивата на тестостерона, което се нарича хипогонадизъм с късно начало. Състоянието може да бъде диагностицирано с хормонални изследвания.

Ако няма противопоказания, може да бъде започнато хормонално-заместително лечение, след като специалистът-ендокринолог проведе клинично и хормонално изследване, за да бъде изключена друга причина за състоянието.

Хипогонадизмът с късно начало може да бъде ефективно лекуван, а в резултат на подобряването на здравословното състояние значително се повишава и самочувствието на мъжа.

 

Picture
Безплатна диагностика на хипогонадима с късно начало се провежда в Клиниката по Ендокринология на Александровска болница – доц. З. Каменов, тел. 0887-72-66-83.


Comments are closed.