Picture
Екип от ендокринолози, инженери и микробиолози са разработили заедно нов метод за диагностика на захарен диабет. Чрез светлина се отчита наличието на AGEs (advanced glycation endproducts), продукти на крайното гликиране. Тези съединения показват степента на увреждане на тялото от повишената кръвна захар.

AGEs специфично засягат белтъчните структури, които изграждат съдовите стени, съединителната тъкан и кожата и според някои може да се смятат за главни фактори в процесите на стареенето.

Изследването отнема около минута, през която кожата на ръката се облъчва със светлина с различна дължина на вълната. Така се стимулира флуоресценцията, която апаратът разчита като показател за риска от захарен диабет.

Често заболяването започва много преди да са се изявили оплаквания и клинични признаци. Новият нестандартен метод обещава именно това – да разкрие наличието на заболяване преди изявата на симптомите.

Чрез този метод е възможно да се разпознаят ранни стадии на захарен диабет и последните резултати показват, че в много случаи може да се предотврати развитието на заболяването.

Повече от половината диабетици остават неразпознати години наред и диагнозата се поставя, когато заболяването е напреднало и повече или по-малко са налице необратими усложнения.

Неинвазивното измерване на AGEs може да замести обичайните начини на самоконтрол на кръвната захар при съмнение за захарен диабет и /или проследяване на заболяването.

По материали на Science Daily


Comments are closed.